Jednym z prekursorów hodowli ślimaków w Polsce był Grzegorz Skalmowski. Jego ferma Snails Garden, która znajduje się w niewielkim Krasinie na Warmii i Mazurach, jest jednym z dostawców ślimaków do wielu miejsc w Europie, ale również posiada własną przetwórnię. – W Polsce ślimaki były jadane jeszcze w 1682 roku. Z tego roku pochodzi właśnie najstarsza polska książka kucharska, w której znajduje się zresztą więcej przepisów na dania ze ślimaków niż na potrawy z wieprzowiny – mówi Grzegorz Skalmowski. Dodaje, że kiedy startował, nie miał pojęcia, że w hodowli ślimaków można odnieść sukces.

Na dodatek, kiedy otwierał Snails Garden, nie posiadał żadnej wiedzy o tych zwierzętach. Po 10 latach w gastronomii chciał jednak spróbować czegoś nowego. Natrafił na ogłoszenie zamieszczone przez kobietę, która chciała sprzedać materiał zarodowy do hodowli ślimaków. Pojechał do niej, obejrzał pierwsze klatki. Zaczął interesować się tematem coraz mocniej. We Francji podejrzał profesjonalne metody hodowli, które postanowił przenieść na polski grunt. Kilka lat później jego hodowla dostarczała już produkty do klientów we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Grzegorz Skalmowski jest dumny z tego, że obecnie Snails Garden to w pełni ekologiczna farma ślimaków, co jest potwierdzone specjalnymi certyfikatami.

Umów spotkanie ze specjalistą... tutaj


tekst: kuchnia.wp.pl